Dagtochtje naar het anjerpunt Gramsbergen website Anjerpunten


opsomming van mogelijkheden:

aankomst 10.00 uur: (of later)

In Gramsbergen bezoek museum met stadswandeling, incl. onbeperkt koffie/thee en slatmans koek € 7,50 per persoon. (invaliden toilet/traplift en rolstoel aanwezig) (beleef het Vechtdal)

12.00 uur

Lunch in plaatselijk horecagelegenheid € 10,00 p.p.

13.30 uur

Tochtje met  de Vechtezomp naar Laar in Duitsland € 14,00 p.p. (€ 230,00 per zomp (max. 30 personen of bij inzet 2 zompen 55 personen € 460) Maximaal 2 rolstoelgebonden passagiers mee te nemen ivm aanwezigheid lift in het schip.

14.30 uur

In Duitsland Kaffee of Thee zoveel u wilt mit Kuchen € 5,00 per persoon in de molen of in het Heimatshaus

16.30 uur

Bij terugkomst rondleiding bierbrouwerij met bierproeverij met speciaal biertje of iets anders € 5,50 p.p. (brouwerij en schipperscafé de Mommeriete)

18.00 uur Diner in Stadsherberg toeristenmenu € 17,50 of a la carte (restaurant De Olde Woage/)

U kunt zelf uw arrangement samenstellen. Bel voor mogelijkheden 06 1025 8630

 

Anjerpunt Gramsbergen www.beleefhetvechtdal.nl

Kennismaken met de cultuur en de historie van het Vechtdal begint bij het Anjerpunt Gramsbergen, in het hart van dit schilderachtig stadje aan de Vecht. Aan het pittoreske Meiboomplein ligt het Info Centrum Vechtdal. Hierin is het Streekmuseum ondergebracht, waar u op een eigentijdse manier de geschiedenis van het Vechtdal kunt beleven. U vindt er archeologische vondsten uit het Vechtdal van duizenden jaren oud. Voor het museum staat de Meiboom, het symbool van steeds weer oplevende groeikracht, vruchtbaarheid en nieuw leven.

Begane grond
De rivier de Vecht loopt als een rode draad door het hele Infocentrum. Een vaste expositie laat u het leven rond de Vecht zien. Daarnaast draait er een prachtige film ‘De Vecht van bron tot monding’. Foto’s van de bekende fotograaf Rob Elfring, in een serie met ingesproken tekst, begeleiden u de andere kant uit, van monding naar de bron van de Vecht.

In de sfeervolle ruimte krijgt u tevens een beeld van de even beroemde als beruchte Slag bij Ane. Deze bloedige strijd ging tussen Drentse boeren onder leiding van burggraaf Rudolf II van Coevorden en de het leger van bisschop Otto II van der Lippe. In de aula van het Info Centrum kunt u hiervan een animatie bekijken. Het geeft u beeld en geluid bij de dramatische gebeurtenissen van 28 juli 1227 in de moerassen rondom het buurtschap Ane. Uit onderzoek blijkt dat de Slag bij Ane van grotere betekenis is dan menigeen denkt. De slag wordt jaarlijks rond 28 juli herdacht.

Op de begane kunt u ook gebruik maken van de touchtable, een digitaal systeem dat verhalen en beelden op een interactief manier toegankelijk maakt. U kunt ermee reizen door de tijd, ontmoet er onze verre voorouders en leert er de geschiedenis kennen. Kinderen kunnen er spelletjes op spelen, zoals (Gramsberger) apen of lieveheersbeestjes vangen. Voor kinderen is er in het Info Centrum ook de mogelijkheid om op zoek te gaan naar de schat van Gramsbergen.

Eerste etage
Op de bovenverdieping van het Info Centrum zijn de wisselende exposities ingericht. Dit jaar de expositie “Koffiemolens” Daarnaast vindt u er de vaste uitstalling van historische vondsten en materialen die de geschiedenis van het Vechtdal in het algemeen en van Gramsbergen in het bijzonder tonen. Zoals de baardmankruiken, afkomstig uit het Duitse achterland. Al in de middeleeuwen was het een veel gevraagd en geëxporteerd artikel. Een andere bijzondere vondst is de 17e -eeuwse Thesaurus van Gramsbergen. Het boek werd in de jaren tachtig op een zolder gevonden.

Museumwinkel
Bent u op zoek naar een leuk cadeau, kom dan eens een kijkje nemen in de museumwinkel. In de winkel vindt u blik en serviesgoed van Ot en Sien. Puzzels van schoolplaten van vroeger, allerhande houten speelgoed, kinderboeken, knikkers, tollen, springtouw, kinderserviesjes, poëzieplaatjes, het leesplankje en nog veel meer. Er is bovendien een uitgebreid assortiment oudhollands snoepgoed zoals roomboterwafeltjes, toverballen, Hollandse hopjes, drop, ijsbonbons, kaneelkussentjes, haverstro, duimdrop, laurierstaafjes, trekdrop. U vindt er ook de inmiddels geroemde Vechtanjerkoekjes van bakker Slatman. Het Info Centrum Gramsbergen beschikt over een ruime collectie folders die u informeren over activiteiten en bezienswaardigheden in dit fraaie gebied.

En nu naar buiten
Is binnen in het Info Centrum al veel te zien, buiten kunt u de historie verder ontdekken en beleven. Daarvoor worden u verschillende arrangementen aangeboden.

Een middag of avond in Gramsbergen
U begint in het Info Centrum. Onder het genot van een kopje koffie met overheerlijke en originele Slatmanskoek, laat u zich informeren over rivier De Vecht. Vervolgens neemt u een kijkje in de uitgebreide collectie van het Streekmuseum. Daarna gaat u onder leiding van een gids een korte stadswandeling maken door het historische centrum. U eindigt uw wandeling bij bierbrouwerij en schipperscafé De Mommeriete, waar u diverse bieren kunt proeven, of een workshop bierbrouwen kunt volgen. U sluit de middag af met een heerlijk diner bij Stadsherberg De Olde Woage.

Varen op de Vecht
Zoekt u een idee voor uw familie- of bedrijfsuitje, voor uw buurtvereniging of uw schoolreisjes? De stichting Vechtezomp biedt u verschillende arrangementen. (www.vechtezomp.nl) De elektrisch aangedreven zomp kan 25 passagiers vervoeren (50 passagiers bij inzet 2e zomp), en is ook geschikt als ‘trouwboot’, of om te vergaderen. Een vaartocht met afsluitend een verhaal over bierbrouwen en een bierproeverij is een aanrader. Maar ook een bezoek aan het Info Centrum Gramsbergen en het Streekmuseum zult u met veel genoegen aan terugdenken. U kunt één en ander ook combineren met een stadswandeling onder leiding van een gids.

Tel: +31 (0) 524 56 1639
I www.museumgramsbergen.nl
E info@infocentrumvechtdal.nl

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag van 10.00 – 17.00 uur en zaterdag van 10.00 – 16.00 uur.
Toegangsprijzen
volwassenen € 2,50; kinderen € 1,50; museum plus stadswandeling met gids € 5,00 p.p.